donderdag 9 mei 2019

Meidoornsiroop


Meidoorn is een kleine tot middelgrote boom met witte of roze bloemen in schermen en donkere, glanzendgroene getande bladeren. De boom kan wel tot 500 jaar oud worden. In de prehistorie diende de boom (waarschijnlijk de bessen) als voedsel, dit is aangetoond door de zaden die men gevonden heeft in terpen. De naam Crataegus werd gegeven door Dioscorides en is afgeleid door het Griekse woord kratos , wat staat voor kracht, sterkte en sloeg op de hardheid van het hout. Alle soorten meidoorn zijn eetbaar, de eenstijlige meidoorn (crataegus monogyna) en tweestijlige meidoorn (crataegus laevigata / oxyacantha) worden het meest medicinaal gebruikt.

Geneeskracht
1. hart en bloedsomloop: verbeterd de doorstroming, werkt kalmerend en regulerend: bij hartkramp (angina pectoris) en andere nerveuze hartaandoeiningen, ritmestoornis, hoge bloeddruk en aderverkalking
2. zenuwstelsel: kalmerend en versterkend voor het hele organisme; bij prikkelbaar, geïrriteerd gedrag, slapeloosheid en zenuwkrampen; bij nerveuze overgangsklachten en hyperventilatie

Gebruik
Voor de geneeskrachtige werking wordt vooral de bloesem gebruikt. Thee van de bloeiende toppen vind ik niet lekker. Thee van de bessen is prima te drinken. Ook al lees ik in een aantal boeken dat de thee wel wordt toegepast. Zelf geef ik de voorkeur aan tinctuur. Dit maak ik van de bloeiende toppen in combinatie met de bessen. Van de bessen alleen kan een siroop worden gemaakt die beide een zachte geneeskrachtige werking hebben.

Let op
De zaden bevatten cyanide gebonden met suiker, genaamd amygdaline (dit is een glycoside). In je darmen – in feite dunne darm – verandert dit in waterstofcyanide en kan dodelijk zijn. Je kunt de bessen koken en de zaden verwijderen door alles te zeven in een draaizeef.

Recept
Voor de lekkerste meidoornbloesemsiroop pluk je de bloemen en knopjes van de meidoorn het liefst op een droge, zonnige, windvrije dag.
  • Doe vier handen vol meidoornbloemen in een pan en overgiet deze met 1 liter koud water. Breng aan de kook, neem de pan van het vuur en laat dit een nacht staan. Je kunt de hele bloem gebruiken, inclusief de groene hals, maar wanneer je alleen de gele lintblaadjes gebruikt smaakt de honing nóg zoeter.
  • Giet de massa de volgende dag door een zeef, laat alles uitlekken en pers de bloemen goed uit.
  • Voeg een kilo (biologische) ruwe rietsuiker en een halve citroen in schijfjes toe (indien bespoten, dan zonder schil). Roer alles goed door elkaar.
  • Zet de pan zonder deksel op het vuur, gebruik de laagste vlam. Laat het water verdampen zonder te koken. Goed blijven roeren en opletten, want siroop brandt makkelijk aan. Na ongeveer een half uur is de siroop genoeg ingedikt. Wil je het toch dikker, kook de siroop dan nog wat langer in.
  • Héérlijk (en een beetje gezond!) op boterham, pannenkoek, in de yoghurt of een toetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten