zondag 6 april 2014

Onkruid op tafel: Paardenbloem

Een vergeten groente, zo versmaad,
als onkruid door velen van ons gehaat,
die met wortel en blad liefst uitgeroeid
toch met zoveel levensvreugde bloeit:
Minstens een ode waard en zeker meer roem
voor de zo ondergewaardeerde paardenbloem!

(Monique Vos)

Al een poosje zag ik hier en daar een geel bolletje in het veld. Maar door het uitzonderlijk warme voorjaar lijkt nu de gele-bolletjes-fabriek wel ontploft. Het ziet gewoon overal geel van de paardenbloem! De bijen zijn blij met deze nectar-explosie, want verder zijn er nog niet zoveel bloemen om van te snoepen. http://www.foodlog.nl/artikel/ode-aan-de-paardenbloem/

Voor de mens is het een echte voorjaarsreiniger, deze Taraxacum officinale. Het 'officinale' betekent dat de plant al in de middeleeuwen gebruikt werd als geneeskrachtig kruid. Een officina is een ruimte in het klooster waar de monnik die zich bezig hield met geneeskunde zijn kruiden bereidde en bewaarde.

Paardenbloem is rijk aan bitterstoffen. Alle plantendelen zijn eetbaar, oogst het blad voor de bloei. (paardenbloem kent overigens twee bloeiperioden: nu, in april-mei en ook in september) De hele jonge bladeren snij je fijn door salade, volwassen bladeren verwerk je in een groene smoothie of in de roerbak. Ook de wortel is eetbaar, je kunt er bijvoorbeeld koffie van maken. De paardebloem heeft o.a. een ontgiftende werking, is goed voor lever en gal, werkt mild laxerend, zit vol met vitaminen en helpt tegen chronische pijnklachten, reuma, artritis en oog- en huidaandoeningen. Paardenbloem bevat vitamine A, B, C en D; calcium, natrium, kalium, silicium (voor nieuw weefsel), ijzer, mangaan, zwavel, inuline, looistoffen, glycoside (taraxine), etherische olie en xantophyl. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/108664-de-geneeskracht-van-paardenbloem.html

Zelf doe ik de blaadjes van de -liefst nog niet bloeiende- plant door de smoothie. Samen met citroenmelisse, munt, brandnetel en duizendblad krijg je zo een heel gezond drankje dat de natuurlijke reiniging van je organen ondersteunt, en ook je bloed verrijkt. Wat ook heerlijk is, is een siroop van de gele lintblaadjes van de bloem. Door de nectar in de bloem lijkt het wel honing, zo zacht en aromatisch smaakt het. Het kan ook met de hele bloem, maar dan wordt de siroop iets bitterder (en kruidiger) van smaak. Probeer het anders zelf uit en proef de verschillen!
Het rauwe, jonge blad en wat gele bloemblaadjes toevoegen aan de salade kan natuurlijk ook. 

Toen ik stage liep bij ECOlonie, stond er altijd paardenbloemhoning op tafel. Pas later begreep ik dat het eigenlijk geen honing was, maar een stroop en dus heel gemakkelijk zelf te maken! Het geheime recept van de paardenbloemstroop van ECOlonie. Doe vier handen vol paardenbloemen in een pan en overgiet deze met 1 liter koud water. Breng aan de kook, neem de pan van het vuur en laat dit een nacht staan. Giet de volgende dag alles door een zeef, laat alles goed uitlekken en pers de bloemen goed uit. Voeg een kilo ruwe rietsuiker en een halve citroen in schijfjes toe (indien bespoten, dan zonder schil). Roer alles goed door elkaar. Zet de pan zonder deksel op het vuur, gebruik de laagste vlam. Laat het water verdampen zonder te koken. Goed blijven roeren en opletten, want stroop brandt makkelijk aan. Laat de massa tussendoor een keer of twee afkoelen om te kijken of de stroop al dik genoeg is. Héérlijk op een boterham of pannenkoek, in de yoghurt of bij een toetje.

Siegurd legt met een filmpje uit hoe je de paardenbloem het best kunt ontdoen van de groene bloembodem: http://siegurd.nl/paardenbloem-jam

Meer recepten vind je op: http://plazilla.com/page/4295039989/het-gebruik-en-recepten-van-paardenbloem 

ps Paardenbloem is ook een paardenmiddel tegen puistjes. Beetje wit sap op het puistje, even laten inwerken, afspoelen en de volgende dag is je puistje verdwenen. Zo niet nog een dag herhalen.

Pluk 365 bloemen voor je siroop. Voor elke dag eentje...


 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen