Je kan ze maar enkele dagen in de koelkast bewaren of anders kan je ze pureren en invriezen. Was ze voor het gebruik even grondig met water. Het is belangrijk dat je de kroontjes er nog aan laat. Zo voorkom je dat de vrucht teveel water opneemt en aan aroma verliest.
De aardbei is goed voor je botten. Het bevat vitamine K en de mineralen magnesium en kalium. Deze drie fytonutriënten zijn goed voor de instandhouding van botweefsel. (Hee, dat is handig voor mij!) Ook vitamine C zorgt voor het versterken van het zicht.Een aardbei zit ook boordevol vitamine C. Vitamine C is goed voor je weerstand, huid, haar en helpt zelfs een verkoudheid bestrijden. Vitamine C is bovendien ook een antioxidant, zo worden schadelijke stoffen in je lichaam geneutraliseerd. Naast vitamine C, zit ook vitamine B5, B6, B11 en K in een aardbei, super gezond dus!
Bijna alle aardbeien in de supermarkt zijn van één soort: Elsanta. Maar die is vooral gunstig voor de verkoop: productief, geschikt qua vorm, goed houdbaar en voor alle teeltwijzen te gebruiken. Die Elsanta kan na de pluk negen dagen overleven. Dat is de tijd die in het reguliere circuit nodig is om bij de consument te komen en daar nog een dag of twee te liggen. Dat is veel te lang om ook nog lekker te smaken. Aardbeienteler Jan Robben die de ‘Aardbeienacademie’ heeft opgericht, ging op zoek naar andere soorten aardbeien met een betere smaak. Ook hem was het opgevallen dat zijn aardbeien in de winkel nooit zo lekker waren als wanneer je ze direct plukte. De ideale afstand tussen klant en plant is ongeveer tien meter vindt hij. Dus besloot hij voortaan zijn plantjes te versturen in plaats van zijn aardbeien. Een tip, als je een echt lekkere soort aardbei in je tuin wilt! www.aardbeienacademie.nl
Ik weet eigenlijk niet welke soort aardbei ik in de tuin heb, maar lekker zijn ze. De oogst is enorm! Dus wat doe je dan met die dingen?
lekker door de yoghurt |
smoothie van aardbei is heel erg lekker, wordt heel luchtig, aromatisch, prachtig van kleur en lekker zoet |
klassieker van de bruine vloot: bananenboot als toetje. banaan in de oven tot ie zwart ziet. buikje insnijden en tot bootje duwen, vullen met likeur, voorzien van banaan-aardbeienijs |
en deze tip kreeg ik van clarien van moeskers moestuin: fruitleer |
En tot slot vond ik op internet dit recept voor aardbei mayonaise van Joke Boon.
Het is misschien een beetje vreemd, maar het is ongelooflijk lekker. Heerlijk als dip met schijfjes komkommer of andere rauwe groenten, als dressing over een gemengde salade, bij gebakken, geroosterde of in de schil gekookte aardappeltjes, of als dipsaus bij chips. Variant: je kunt ook de chilisaus en tuinkers vervangen door basilicum of munt en een snufje zwarte peper.
Voor een schaaltje van ongeveer 150 ml:
- 100 ml mayonaise van goede kwaliteit
- 50 gram aardbeien
- 30 ml sweet chilisaus
- 5 gram biologische tuinkers
- 1 tl citroensap
Geen opmerkingen:
Een reactie posten