woensdag 6 april 2016

Tomaten zaaienJe kunt nog steeds tomatenzaden bestellen!
De zaden kosten 1 euro per zakje van 15 zaden. Bij bestellingen tot 10 zakjes komt daar 1 euro verzendkosten bij. Vanaf 10 zakjes is de verzending gratis. Stuur een mailtje met je bestelling naar: tomaaike@xs4all.nl en zet "tomatenbestelling" in de onderwerp-regel. Dan laat ik je weten wat mijn rekeningnummer is en het bedrag dat je kunt overmaken.

ps Olijftomaat Capriccio is inmiddels uitverkocht...

Tomaten zaaien, hoe doe je dat?
Veel mensen vragen me hoe het zaaien van tomaten in z'n werk gaat. Ik zal hieronder mijn manier uitleggen. Ook ben ik een fan van Diana's Mooie Moestuin. Zij heeft op haar website ook goede informatie over heel veel tomaten en over zaaien in z'n algemeen. Heel uitgebreid.

Je kunt al tomaten zaaien in maart. Ik vind dat wat vroeg, want als je bedenkt dat de tomaten pas in mei de volle grond in kunnen, dan moet je de plantjes wel heel lang binnen houden. Vaak worden ze dan slap en slungelig. Zelf heb ik op 1 april gezaaid, want dat was een goede zaaidag volgens de maankalender van Maria ThunHier kun je lezen hoe het zaaien in 2014 ging.
Werk -vooral als je veel verschillende soorten zaait- heel precies. Hou altijd goed de juiste naam bij de juiste zaden.

Zorg voor een lichte plek. In het voorjaar zijn de dagen kort en is het vaak nog wat donker weer. Planten hebben licht nodig om te groeien. Ook de temperatuur is van belang. Die moet in balans zijn met de hoeveelheid licht. Bij een te warme plek, zullen de tomaten behoefte hebben aan licht en hard naar het licht toegroeien, wat resulteert in lange dunne stengeltje die zo lijken te breken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. De stengel hoort stevig te zijn. Zoek dus een zo licht mogelijke plek die behoorlijk koel is. 10-15 graden is optimaal. Misschien voor het slaapkamerraam, of in de schuur?
Maak een grid waarop je zaait, zodat alle zaailingen voldoende ruimte hebben om te groeien.

Je zaait zorgvuldig in een bakje. Afstand van de zaden ongeveer 5 cm. Leg ze in rechte lijn, dan herken je straks de tomatenplantjes makkelijker, mocht er ook 'onkruid' opkomen. Niet te nat, niet te droog, niet te diep. De zaden liggen zo diep als ze dik zijn.

Verspenen van de tomaten van zaaibak naar potjes.
Wanneer de plantjes 10-15 cm groot zijn mag je ze in een eigen bakje zetten. Dat noem je ook wel 'verspenen'. Verspenen versterkt de wortelgroei en maakt de plant sterker. Zorg dat je de plantjes iets dieper zet dan ze stonden. Ongeveer 0.5 - 1 cm dieper. Op het stukje stengel dat je nu onder de grond stopt, groeien dan ook worteltjes, en dat maakt de plant dus sterker. (zelf heb ik er vorig jaar voor gekozen om maar eenmaal te verspenen, en dan vanuit de pot meteen naar de volle grond te poten, dat ging op zich ook goed en is wat minder bewerkelijk, vooral wanneer je 500 planten hebt)

Je kunt ervoor kiezen om nogmaals te verspenen, dus weer in een grotere pot en weer de plant iets dieper zetten voor een nog dikkere wortelkluit en een stevigere stengel. Maar dat hoeft niet perse. Je kunt de planten ook tot mei laten doorgroeien, in de laatste weken voor mei zet je de plant -in het bakje- buiten op een beschutte zonnige plek. Dit heet 'afharden'. Zo kan de plant wennen aan de fenomenen: wind en temperatuurverschil tussen dag en nacht.
Tomatenplanten begin mei, vlak voor de verplaatsing naar de volle grond (in de koude kas)

Bij het planten in de volle grond (of de uiteindelijke grote pot) kun je de plant dan nogmaals iets dieper zetten. Tomatenplanten geef je altijd water bij de wortel, nooit op het blad of de bloemen. Tomaten zijn echte vreetzakken, dat wil zeggen dat ze van een voedselrijke grond houden. Je kunt de grond voeden met compost of zelf een vloeibare plantenvoeding maken met brandnetel en smeerwortel. (voor het maken van plantengier, kijk hier)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten