donderdag 26 november 2015

Alle soorten en zaden


Dit zijn ze dan, -zowat- alle soorten die ik dit jaar heb geteeld. Op de foto ontbreken nog: Red Calebash, Jip en Janneke, Galina en Zuckertraube.
Dit zijn zogenaamde Heirloom soorten; oude variĆ«teiten van tomaten die op grond van mooie kleur of bijzondere vorm geselecteerd werden door kwekers en liefhebbers. Je zou dit ook de oude 'vergeten' tomatensoorten kunnen noemen, want in de winkel zie je deze soorten niet. De meeste mensen zijn vergeten dat er honderden soorten tomaten bestaan. Kwekers en liefhebbers houden de soorten diversiteit van -onder anderen- tomaten in stand door eigen zaad te veredelen, te oogsten, te bewaren, te delen en ruilen met anderen en ook zelf verder te telen uit dit eigen zaad. 

Hoe bewaar je zaden van de tomaat, zodat je ze volgend jaar makkelijk opnieuw kunt zaaien of kunt delen en ruilen met anderen? Allereerst verzamel je de zaden -van je mooiste vruchten en beste planten- in een bakje. Je snijdt de tomaat door en peutert de zaden eruit. De rest van de tomaat kun je lekker opeten :-)  Dan laat je de zaden fermenteren of 'rotten'. Er ontstaat na een paar dagen een laagje schimmel op de zaden en de bakjes gaan vrij vies ruiken.  
Je kunt begrijpen dat het heel handig is om de juiste naam bij het juiste bakje te houden..

Vervolgens giet je de riekende smurrie in een groter bakje en vul je het aan met water. Ik klop de zaden wat op met een garde of vork zodat de zaden loskomen van de troep. De zaden zijn zwaarder dan de troep en dus kun je de troep vrij makkelijk afgieten. Je houdt dan alleen de schone zaden over. Die leg je op een schoteltje zodat ze goed kunnen drogen, en dan kun je ze eenvoudig in een zakje bewaren. Jarenlang. Tomatenzaden blijven wel vier jaar kiemkrachtig.
Het drogen van de zaden, ook hier handig om precies te werken..
Klaar voor de verkoop!
Komende week zet ik alle soorten van dit jaar op mijn blog en kun je de zaden bestellen. De zaden kosten 1 euro per zakje van 15 zaden. Bij bestellingen tot 10 zakjes komt daar 1 euro verzendkosten bij. Vanaf 10 zakjes is de verzending gratis. Stuur een mailtje met je bestelling naar: tomaaike@xs4all.nl en zet "tomatenbestelling" in de onderwerp-regel. Mocht je een bijzonder soort tomaten in de aanbieding hebben die ik nog niet heb, laat het dan weten, misschien kunnen we ruilen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten