zondag 19 februari 2017

Plannetjes voor 2017

De afgelopen maanden heb ik mij voorbereid op het nieuwe tuinseizoen. De aarde van de moestuin -zo'n 100 vierkante meter- losgemaakt en bedekt met mest en mulch. Alle zaden uitgezocht en gerubriceerd in eetbaar onkruid, eetbare bloemen, keukenkruiden, eetbare bloemen, medicinale planten en moestuin. De fruitbomen gesnoeid. De composthoop gekeerd. Mooie tuinboeken gelezen, waarvan "Een kleine eetbare tuin" van Madelon Oostwoud de meeste indruk heeft gemaakt. Mijn achtertuin is met 250 vierkante meter niet echt klein te noemen, maar ik denk dat alle principes in het boek ook op een iets grotere tuin heel goed toe te passen zijn. Ik ben in ieder geval vol enthousiasme begonnen met het plaats maken voor nog meer vaste eetbare planten in mijn tuin. Superleuk om te doen!

Gedroogde bloemen voor in mijn kruidenthee-mengsels
Ik heb deze winter heel veel profijt gehad van de gedroogde kruidenthee die ik zelf had gemaakt en ook van de tincturen. Het heeft mijn chronische holte-ontsteking opgelost en ik ben daarna niet meer verkouden of grieperig geweest. Wat moooi om te ervaren hoe plantengeneeskracht je gezond door de winter kan helpen! Daarom ga ik komend jaar in de moestuin een deel met geneeskrachtige eenjarige planten inzaaien. Om te oogsten voor kruidenthee, kruidenolie, zalf en tinctuur.

Omdat ik geen professionele kas meer ter beschikking heb, en wel helemaal verslingerd ben geraakt aan mijn zelf geteelde tomaatjes, heb ik het plan om dit jaar twee kleine kassen te bouwen. Een kleine ronde 'dome' voor in de moestuin met een doorsnee van 4 meter. Het grote voordeel van de dome is dat hij vrijwel niets weegt. Dat is handig op veengrond. En een kas in de achtertuin, aan de schuur vast als een soort kas en serre tegelijk. Net als de schuur wordt deze kas van gerecycled materiaal gemaakt. Helemaal opgebouwd uit tweedehands ramen en kozijnen. Deze wordt 4x4 meter groot.

Voorbeeld van een Dome-vormige kas voor in de moestuin.
Dit is de Noorderpark bar in Amsterdam. In dezelfde stijl wil ik onze kas/serre bouwen.3 opmerkingen:

  1. Kijk hier een ivm de ramen. Is echt knap wanneer je het url ziet. Gerecupereerde eiken ramen uit alle Europese landen in een gebouw :
    https://www.google.be/search?q=eu+gebouw+eiken+ramen&client=ms-android-motorola&prmd=imsvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjZ8ezZl57SAhWpJ8AKHVkcC0IQ_AUIBygB&biw=360&bih=511#imgrc=_

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ontzettend gaaf! Dank je wel voor de tip, miss Stik :D

    BeantwoordenVerwijderen